Kwiat lotosu w tokijskim Parku Ueno
Kwiat lotosu 蓮 kojarzy się zazwyczaj z krajami Dalekiego Wschodu, hinduizmem, buddyzmem, a niektórym… jedynie z jogą.
Jest to przepiękna roślina symbolizująca czystość, świętość i mądrość. Według wierzeń kwiaty lotosu wyrastały w miejscach, którymi kroczył Budda. Wchłonęły więc jego mądrość. Wyrastają z bagna i błota, a mimo to kwiaty i liście są zawsze czyste. W Parku Ueno 上野公園 w Tokio jest jezioro Shinobazu, w którym można obejrzeć lotosowe pole. Japończycy i turyści zachwycają się nim i chętnie robią zdjęcia nawet pojedynczym kwiatom. Kwiat lotosu w Japonii jest bowiem symbolem piękna.
Lotos rośnie zazwyczaj w wodzie i na bagnach, osiąga imponujące rozmiary – zazwyczaj ponad jeden metr. Jego okrągłe liście są grube i mięsiste, większe od największego talerza. Jezioro w Ueno wygląda pięknie o każdej porze roku, za każdym razem inaczej. Zarówno wtedy, gdy z wody wystają jedynie równo obcięte brązowe łodygi, albo gdy powierzchnię wody przykrywa zielona gruba kołdra jak i wtedy, gdy spomiędzy łodyg i liści przebijają w górę pojedyncze kwiaty lotosu, zazwyczaj różowe bądź białe. Lotos zachwyca zarówno latem w słoneczny poranek, gdy jego kwiaty otwierają się w szerokie kielichy, jak i po południu lub w deszcz, gdy płatki zamykają się w pąki.
Szczególna struktura i powierzchnia liści lotosu sprawia, że krople deszczu zbierają się na nich, łączą w duże krople na środku i gdy są na tyle ciężkie, że mogą je przechylić, spływają głośno do wody. Polecam gorąco obejrzenie kwiatów lotosu w czasie deszczu i zabawę magicznymi „wodnymi kulami”.
Roślina ta jest często wykorzystywana w kosmetyce i medycynie ze względu na jej walory zdrowotne i pielęgnacyjne. Właściwie wszystkie jej części znajdują zastosowanie w kuchni japońskiej, ponieważ zawierają wiele zdrowych składników odżywczych, witamin i minerałów. Szczególnie ciekawe są korzenie lotosu przypominające kłącza. Korzeń przecięty w poprzek wygląda jak podłużna rzepa z wielkimi otworami. To popularny w potrawach japońskich Renkon 蓮根, gotowany, smażony lub piklowany smakuje najlepiej. Nasiona, także wykorzystywane w celach spożywczych, ukrywają się w charakterystycznych zalążniach – „słuchawkach prysznicowych”, które jak peryskop wyciągają swoje szyje z wody.
Różowe kwiaty lotosu w Parku Ueno w Tokio można podziwiać w lipcu i sierpniu. Polecam jednak wizytę nad jeziorem Shinobazu o każdej porze roku.
Zobacz również: Wycieczka po Tokio – Asakusa