Zagadka 10

Zagadka 10

19.11.2020
Kategoria: Kultura

Dlaczego sushi podaje się zazwyczaj po dwie sztuki na talerzyku?

 

Sushi „wymyślono” kilka wieków temu, w okresie Edo. Handlarze, kupcy i sprzedawcy japońscy musieli transportować ryby i inne owoce morza czasem na bardzo duże odległości. Aby zabezpieczyć łatwo psujący się towar, musieli go zakonserwować w soli, której było pod dostatkiem. W drewnianych misach układano warstwy ryżu, ryb i soli. Dzięki temu, mięso ryb, krewetki i małże można było dość długo przechowywać i długo były zdatne do spożycia.

Przypadkiem zauważono, że kombinacja ryżu i świeżej surowej ryby czy małża daje ciekawy i smaczny efekt. Tak powstał pomysł na sushi. Był to pierwszy japoński fast food. Kramikarze uliczni na miejscu przygotowywali sushi dla przechodniów. W okresie Edo kawałki sushi były dużo większe niż dzisiaj. Czasem cała ryba mieściła się na jednym kawałku. Trudno było wziąć do ust takie porcje, dlatego na prośbę klienta sprzedawca kroił sushi wzdłuż na pół. I tak dzisiaj symbolicznie powraca się do tej siedemnastowiecznej tradycji japońskiej, podając na talerzu dwie sztuki obok siebie.

reklama sklepu

Zobacz również inne artykuły: