Jak prawidłowo jeść pałeczkami
Pałeczki są bardzo wygodnym narzędziem do jedzenia. Jeśli umiemy się nimi prawidłowo posługiwać, to jesteśmy w stanie bez żadnych problemów jeść pałeczkami każdą potrawę japońską. Chwytamy wszystkie produkty i, choć niektórym może się to wydawać nieprawdopodobne, nie męczymy się. Nie jemy dania dłużej niż nożem i widelcem.
Potrawy kuchni azjatyckiej są u nas bardzo popularne, pałeczki nie są już dla nikogo zaskoczeniem. Lepiej czy gorzej większość z nas potrafi jeść pałeczkami, choć początki bywają trudne. Warto nauczyć się prawidłowego trzymania pałeczek i poćwiczyć czynność chwytania rozmaitych produktów. Wystarczy jeden dłuższy trening, a będziecie w stanie zjeść pałeczkami cały posiłek w restauracji.
Wybierz, który chwyt pałeczek jest poprawny.
Przede wszystkim zaczynamy od prawidłowego chwytu pałeczek. Japońskie pałeczki są zazwyczaj drewniane i mają kształt stożka. W innych rejonach Azji mogą być metalowe, a ich przekrój miewa kształt walca lub sześcianu. Pałeczki wielokrotnego użytku, takie jakich używamy w domu, są zazwyczaj przepięknie malowane i zdobione. Pałeczki jednorazowe, które podawane są w restauracjach japońskich i barach sushi, są z surowego drewna. Najczęściej są złączone, nie rozcięte do końca, dlatego trzeba je rozłamać.
Prawidłowy chwyt pałeczek polega na tym, że jedna z nich sztywno leży dłoni, a druga porusza się. Unosi się jedynie w płaszczyźnie pionowej. Końce obydwu muszą się oczywiście spotykać, inaczej nie będziemy mogli niczego chwycić. Zwłaszcza mniejszych kawałków.
Jak prawidłowo trzymać pałeczki.
Pierwszą pałeczkę wkładamy do ręki pomiędzy kciuk i palec wskazujący.
Opieramy cieńszą część pałeczki na końcu palca serdecznego.
W tej pozycji pałeczka powinna być sztywno osadzona, można machać ręką, a pałeczka nie powinna wypaść.
Mały palec zginamy do dłoni, aby nie sterczał na zewnątrz.
Drugą pałeczkę wkładamy delikatnie w pozostałe trzy palce: kciuk, wskazujący i środkowy.
To powinien być podobny chwyt do trzymania długopisu (pod warunkiem, że prawidłowo go trzymamy).
Po wyrównaniu końców obydwu pałeczek możemy przystąpić do jedzenia.
Jeśli trzymamy pałeczki prawidłowo i wyćwiczymy chwytanie, to mięśnie ręki nie powinny się męczyć. Jeśli cierpisz na skurcze i ból w dłoni podczas jedzenia pałeczkami, to znaczy, że nieprawidłowo je trzymasz. Popraw chwyt, a tego typu problemy się skończą.
Warto poćwiczyć posługiwanie się pałeczkami na rozmaitych produktach. Na początek dobrze opanować chwytanie pałeczkami łatwego produktu, np. ziarenek kukurydzy czy żelek. Potem można przejść do trudniejszego produktu jak chrupki śniadaniowe, ryż preparowany itp. Najtrudniejsze są okrągłe ziarenka, surowa fasola czy twarde cukierki.
Czego nie wolno robić pałeczkami
Jest kilka tabu dotyczących pałeczek. Warto je poznać i nie popełnić gafy gdy będziecie jeść pałeczkami w towarzystwie Japończyków.
Nie wolno:
- wbijać pionowo pałeczek w jedzenie (ma to znaczenie rytualne związane z pożegnaniem zmarłego)
- przekazywać produktów z pałeczek do pałeczek (ma to znaczenie rytualne z pożegnaniem zmarłego)
- kłaść pałeczek na krawędzi naczyń (należy je odkładać na podpórkę hashioki lub zawinięty papierek)
- krzyżować pałeczek (symbolizuje to konflikt z kimś, krzyżowanie mieczy)
- chwytać swoimi pałeczkami potraw z dużego, wspólnego talerza (powinno się to zrobić inną parą pałeczek)
- wskazywać nikogo ani niczego pałeczkami
- oblizywać końców pałeczek ani trzymać ich w ustach
- mieszać pałeczkami w potrawach, wyszukiwać ulubionych kąsków
- odkładać raz dotkniętego / chwyconego kąska z ogólnego talerza, należy przełożyć go na swój talerz
Jak prawidłowo jeść pałeczkami sushi.
Sushi jest najbardziej popularną potrawą japońską na świecie. W Polsce także cieszy się popularnością. Bary sushi wyrastają jak grzyby po deszczu. Warto wiedzieć, jak prawidłowo należy jeść sushi.
Przede wszystkim mianem „sushi” nazywa się „nigirizushi” czyli bryłki ryżu z kawałkiem świeżej lub pieczonej ryby, małżą lub pieczonym jajkiem. Okrągłe podłużne rolki krojone na plasterki, bardzo popularne u nas, to „makizushi”. Jest kilka zasad prawidłowego jedzenia nigirizushi, warto o nich wiedzieć.
- sushi powinno się jeść za jednym razem, nie odgryzać kawałka
- powinno się zaczynać jedzenie sushi od tych, które mają najdelikatniejszą rybę lub krewetkę
- nigirizushi można jeść pałeczkami lub ręką
- jedząc nigirizushi pałeczkami, należy najpierw przewrócić je na lewy bok i chwycić je w połowie
- nigirizushi macza się w sosie sojowym bardzo delikatnie, stroną ryby, a nie ryżu (ponieważ ten nasiąknie i nigiri się rozpadnie)
- do sosu sojowego nie powinno się wkładać chrzanu wasabi (można delikatnie posmarować nim od góry rybę)
- pomiędzy różnymi kawałkami sushi powinno się zagryźć płatek imbiru, który oczyszcza gardło i przygotowuje je na nowy smak
Odpowiedź: prawidłowy chwyt pałeczek pokazano na środkowym zdjęciu.
Film, jak prawidłowo posługiwać się pałeczkami: Jak jeść pałeczkami