Zagadka 2 – co to za potrawa ?
Zagadka: Co to za japońska potrawa?
Wygląda na marchewkę relaksującą się w sosie curry…Otóż nie jest to wcale curry i nie jest to też marchewka. To atrapa potrawy! Plastikowe warzywka i silikonowa zupa!
Aby zaprezentować klientom potrawy, większość japońskich restauracji korzysta ze sztucznych dań. Są to atrapy produktów czasem aż tak do złudzenia przypominające jadalne odpowiedniki, że trudno się nawet zorientować. Te plastikowe, woskowe i gumowe dania wystawiane są w witrynach lokali gastronomicznych lub nawet na zewnątrz, przed ich wejściem. Restauratorzy liczą na to, że przypadkowi przechodnie, zobaczywszy smakowite potrawy, zgłodnieją i wstąpią coś zjeść. Silikonowy makaron i kotlet mają istotne znaczenie marketingowe. Właściwie nie potrzeba drukować karty dań. Można palcem pokazać, na co się ma ochotę. To bardzo ułatwia życie cudzoziemcom w Japonii, zwłaszcza tym, którzy nie znają japońskiego.
W Japonii wyspecjalizowały się nawet firmy-fabryki, które produkują wszelkie podróbki produktów spożywczych, dań, deserów i napojów. Na zamówienie mogą wytworzyć nawet najbardziej nieprawdopodobne atrapy potraw i ich składników.
Takie sztuczne potrawy zamawiane są nie tylko przez restauratorów. Można je kupić także prywatnie, do domu. Trudno to wytłumaczyć, ale najwyraźniej Japończycy bardzo je lubią. W sprzedaży są często miniaturki takich dzieł, breloczki, magnesy lodówkę itp. Klienci chętnie kupują mini atrapki swoich ulubionych potraw.
Atrapy produktów można spotkać nie tylko w restauracjach czy barach, bardzo często występują w cukierniach i ulicznych punktach serwujących przekąski, ciastka i słodycze. Świetnie się sprawdzają w czasie upałów, nie psują się przecież, długo wyglądają atrakcyjnie i apetycznie.
Przejdź do kolejnej foto zagadki: Zagadka nr 3